Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλιοθήκη μινιατούρα για κουκλόσπιτο.

      Εδώ και καιρό μου έχει μπει η ιδέα να φτιάξω ένα κουκλόσπιτο εξ ' ολοκλήρου χειροποίητο. Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είπα να ξεκινήσω τις προσπάθειες με μία βρεφική κούνια, της οποίας όμως οι διαστάσεις δεν βγήκαν όπως έπρεπε. Συγκεκριμένα η κούνια βγήκε πολύ μεγαλύτερη και σίγουρα θα φαινόταν πολύ αφύσικη σε σχέση με τα άλλα έπιπλα που είχα κατά νου να φτιάξω. Έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω τις προσπάθειες εκ νέου. Και επειδή είμαι λάτρης της λογοτεχνίας, σκέφτηκα να ξεκινήσω φτιάχνοντας πρώτα απ' όλα βιβλιοθήκη για το κουκλόσπιτο.   

      Για να κατασκευάσω τη μικρή και μεγάλη βιβλιοθήκη των φωτογραφιών που ακολουθούν χρησιμοποίησα:
  • ξυλάκια χειροτεχνίας
  • κόλλα χειροτεχνίας
  • γυαλόχαρτο
  • ψαλίδι
  • ακρυλικό χρώμα
  • πινέλο





      Για να φτιάξω τη μεγάλη βιβλιοθήκη έκοψα δύο ξυλάκια για τα πλαϊνά μέρη (13 εκ.) και δύο ξυλάκια για το πάνω και κάτω μέρος της (8 εκ).


      Για να φτιάξω τα ράφια χρησιμοποίησα και πάλι ξυλάκια αλλά αυτή τη φορά τα έκοψα λίγο μικρότερα (7,5 εκ). Έτριψα ελαφρά με γυαλόχαρτο  τις άκρες προκειμένου να τις λειάνω και να απομακρύνω παράλληλα και τις όποιες ακίδες.


      Κόλλησα τα ράφια όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Τα κόλλησα χωρίς να μετρήσω τις αποστάσεις, γι' αυτό είναι κάπως ανομοιόμορφα τα κενά ανάμεσά τους. Επίσης χρησιμοποίησα τελικά ένα ραφάκι λιγότερο από αυτά που είχα ετοιμάσει (φωτ. 4.).


      Άφησα την κόλλα να στεγνώσει γύρω στο ένα τέταρτο. Μετά κόλλησα και το άλλο πλαϊνό μέρος της βιβλιοθήκης  (προσέχουμε να  κολλήσουμε το ξυλάκι  ακριβώς στο σημείο που πρέπει, αλλιώς η βιβλιοθήκη δε θα "στέκεται").


      Άφησα και πάλι την κόλλα να στεγνώσει και εν συνεχεία κόλλησα τα ξυλάκια των 8 εκ. στο πάνω και κάτω μέρος της βιβλιοθήκης. (αγνοήστε τα δύο περιττά ξυλάκια που υπάρχουν στη φωτογραφία).


                                                              Έτοιμη!


      Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα και μια μικρότερη βιβλιοθήκη ( πλαϊνά μέρη: ξυλάκια 7 εκ, πάνω και κάτω μέρος: ξυλάκια 8 εκ., ράφια: ξυλάκια 7,6 εκ.)
      Έπειτα έβαψα με ακρυλικό χρώμα. Κανονικά θα έπρεπε να περάσω και μια - δυο στρώσεις ματ βερνίκι, παρέλειψα όμως προς το παρόν αυτό το βήμα, καθώς έχω μόνο γυαλιστερό βερνίκι.


      Για να κατασκευάσω τα βιβλία χρησιμοποίησα χαρτόνι, το οποίο και έκοψα σε μικρά κομμάτια (μήκος: 1,5 εκ.,  πλάτος: 1 εκ. ).


      Για να φτιάξω τις σελίδες των βιβλίων κόλλησα 2-5 κομματάκια λευκού χαρτονιού μεταξύ τους.
    Χρησιμοποιώντας μαρκαδόρο του ίδιου χρώματος, έβαψα τις σελίδες από τη μία πλευρά όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί.


      Τα κίτρινα βιβλία τα έφτιαξα με τον ίδιο τρόπο. Απλώς αυτή τη φορά χρησιμοποίησα μόνο λευκό χαρτόνι και έβαψα το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο και τη μία πλευρά των σελίδων με μαρκαδόρο. Ακόμα , σχεδίασα και περίγραμμα με λεπτό μαύρο μαρκαδόρο. (Σε κάποια από τα κίτρινα βιβλία έγραψα και τίτλους. Στη φωτογραφία βέβαια είναι ανάποδα και οι τίτλοι δε φαίνονται, είναι όμως ο τίτλος σε ένα από τα βιβλία   κάπως ευδιάκριτος - στην 1η, 2η και τελευταία φωτογραφία).


      Για να κατασκευάσω το μικρό πλατύ σκαμπό, το οποίο έχει και χώρο για βιβλία (δεν έχω ιδέα πως λέγονται αυτού του είδους τα έπιπλα) έκοψα δύο ξυλάκια για το πάνω και κάτω μέρος (6 εκ.) και άλλα δύο ξυλάκια για τα πλαϊνά μέρη (2 εκ.) και τα κόλλησα όπως φαίνεται στη φωτογραφία.


      Για να φτιάξω το μαξιλαράκι χρησιμοποίησα δύο κομμάτια λευκής τσόχας τα οποία κόλλησα πρώτα μεταξύ τους.


      Έπειτα κόλλησα το ύφασμα πάνω στην τσόχα κι έκοψα το περιττό ύφασμα από τις άκρες. 




                                                       Έτοιμο κι αυτό!


      Δεν έχω αποφασίσει ακόμα πώς ακριβώς θα τοποθετήσω τα επιπλάκια της βιβλιοθήκης στο κουκλόσπιτο. Νομίζω ,όμως, πως για το γωνιακό χώρο στον οποίο σκοπεύω να την εγκαταστήσω, κάτι τέτοιο, που απεικονίζεται στην ακόλουθη φωτογραφία, είναι αρκετά καλό. Τι λέτε κι εσείς;
      



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου